Digitální ilustrace nebo "stará dobrá ruční práce?"

 
 Nedávno mi napsala Marie, začínající ilustrátorka, která skvěle ovládá akvarel a práci pastelkami, ale nemá zkušenosti s grafickými programy. Vedly jsme spolu docela zajímavou debatu o tom, jakou roli hrají v ilustrátořině digitální technologie.

Obejde se dnes ilustrátor bez (alespoň elementárních) znalostí grafických programů? Sama jsem nad tím dlouze přemýšlela a dospěla jsem k závěru, že záleží na tom, jaké jsou vaše ambice, co chcete ilustrovat a zda se chcete ilustrování věnovat na hlavní pracovní poměr nebo vám to stačí jako vedlejšák.

 Určitě existují ilustrátoři, kteří se uživí jen ilustrováním knih (což je jakýsi pomyslný vrchol ilustrátorské tvorby) a pracují výhradně analogově (tzn. klasickými "ručními" technikami - například tužka, pastel, pastelky, akvarel atd.). Většinou se ale jedná o známá, zavedená jména. Je to spíš několik výjimečných, zkušených ilustrátorů, kteří si své místo na slunci těžce, dlouze a zaslouženě vydobyli (čímž samozřejmě absolutně nechci říct, že ilustrátoři, kteří pracují digitálně, nejsou výjimeční a slavní - právě naopak).

 Většinu "řadových" ilustrátorů (jako jsem já) dnes živí především reklamní ilustrace, která je obecně lépe placená než knižní, ale ne tolik uznávaná. A v tomto odvětví už se bez znalostí digitálních technologií neobejdete. Pokud tedy kreslením potřebujete platit hypotéku a živit rodinu, jen s barvami, tužkami a papírem to půjde těžko.

 Vůbec nehodnotím, který z postupů je lepší nebo umělecky hodnotnější. Jsou to dvě různé disciplíny a každá, pokud je dobře zvládnutá, má své kouzlo. Na ilustrátořině je krásné, že kolik je autorů, tolik je stylů a každý z nich si najde své publikum. Mně osobně je asi bližší i příjemnější pracovat analogově. Obecně nejsem velký fanda moderních technologií. V dnešní době, kdy do monitoru člověk hledí mnoho hodin denně, je každý moment, při kterém si může od počítače odpočinout, vyloženě terapeutický. Většina knih, které jsem ilustrovala, jsou kreslené ručně. Nicméně si uvědomuju, jak velkým (až nezbytným) pomocníkem grafické programy při práci ilustrátora jsou. Otevírají ohromné množství nových možností. Z osobní zkušenosti musím říct, že jen ilustrování knih pastelkami nebo akvarelem by mě neuživilo. A i v případě, že pracujete analogově, je velkou výhodou, když své obrázky dokážete v grafickém programu dodatečně upravit, vyladit, vyretušovat, případně nachystat do tisku.

 Přičemž ale samozřejmě stále platí, že pokud se nenaučíte dobře kreslit rukou, žádný grafický program vám sám o sobě kvalitní ilustraci nevykouzlí.