Jak začít s digitální ilustrací, když si s technologiemi netykáte

Kreslíte, malujete, tvoříte... máte dobře zvládnuté analogové techniky. S tužkou, štětcem, pastelkami nebo barvami vám to jde, ale cítíte, že byste se chtěli ve své tvorbě posunout a proniknout do světa digitální tvorby. K moderním technologiím ovšem nemáte příliš vřelý vztah. Moc vás nebaví nebo se jich dokonce bojíte.

Znám to dobře. I já jsem si prošla krušnými začátky, kdy jsem měla chuť počítač roztřískat na milion kousků a vrátit se do pravěku, kdy neexistovaly žádné šíleně složité softwary, hardwary, programy, editory, aplikace (a spoustu dalších věcí, jejichž názvy ani neumím vyslovit, natož abych věděla, k čemu slouží). S technologiemi zápasím pořád. Nikdy se v digitálním světě nebudu cítit jako ryba ve vodě, ale naučila jsem se v něm alespoň jakž takž plavat a neutopit se. Alespoň co se grafických programů týká.

V jednom z minulých příspěvků jsem zkoušela odpovědět otázku, jestli profesionální ilustrátor nutně potřebuje ovládat digitální technologie. Pár z vás se mě ptalo, jaké digivybavení používám já. Pokusím se dát vám pár tipů na programy a příslušenství, které by vám minimálně v začátcích měly stačit (a které třeba využívám také).

Předesílám, že příspěvek je určen pro ty z vás, kdo nemáte téměř žádné zkušenosti s grafickými programy a nechcete - nebo nemůžete - do nich (alespoň pro začátek) investovat velké finance. Nejsem zrovna digitální mág, nevyužívám žádná velká "kouzla", složité funkce nebo efekty. I mé vybavení je proto hodně minimalistické (tím pádem i celkem levné). Nečekejte ani žádnou odbornou instruktáž. Je to takové elementární seznámení s problematikou, které má za účel pomoci se zorientovat v záplavě nových informací. Pokusím co nejjednodušeji vysvětlit, co a proč je k malování a kreslení na počítači potřeba.

Také zdůrazňuji, že se jedná pouze o mé osobní zkušenosti. Sto lidí, sto chutí. Co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému. A samozřejmě velmi záleží na tom, jaký druh "umění" chcete vytvářet. Něco jiného budete potřebovat na tvorbu loga a něco jiného na realistickou malbu. V komentářích pod příspěvkem máte prostor ptát se na to, co vás zajímá. Budu se snažit odpovědět, když to bude v mých silách. A zároveň budu ráda, když se zapojí i ti z vás, kdo mají s grafickými programy už zkušenosti. Bude od vás hezké, když se o své poznatky podělíte s těmi, kdo teprve začínají, .

Tak tedy - co by vám (podle mě) nemělo chybět:

1) počítač. Samozřejmě. Desktop, laptop, některé programy fungují i na tabletech. Tady se asi příliš zdržovat nebudeme, předpokládám, že alespoň nějaký počítač máte.

2) skener. Spoustu ilustrací vytvořím tak, že si na papír fixou nakreslím obrys, naskenuju ho a v počítači pak vybarvím nebo dál zpracovávám. Na to mi stačí obyčejný stolní skener. Pokud bych ale potřebovala skenovat například akvarel nebo kresbu pastelkou, které vyžadují důsledné zachování barevných tónů, je potřeba zainvestovat do skeneru s vyšším rozlišením a dobrou optickou hustotou. Nebo požádat o naskenování někoho, kdo takový přístroj má.

3) grafický program. Nejpoužívanějším programem k malování je samozřejmě Photoshop. Ten je ale poměrně drahý. Alternativou může být program Gimp, který je ke stažení dokonce zdarma. Chybí mu sice některé funkce, které nabízí Photoshop, ale neustále se vylepšuje a vyvíjí a pro začátek určitě stačí. Podrobnější srovnání se dočtete například zde:

https://itigic.com/cs/photoshop-vs-gimp-exclusive-features/

Druhým bezplatným programem k digitální malbě je pak Krita.

Kromě malování v tzv. rastrových programech pracuju i s vektory (pokud nevíte, jaký je mezi tím rozdíl, můžete se podívat třeba sem https://vektorova-grafika.cz/rastrova-a-vektorova

Dva nejznámější programy na tvorbu vektorové grafiky jsou Illustrator a Corel. Já pracuji v Corelu, konkrétně v levnější "osekané" verzi Corel DRAW SE, která je pro mé potřeby zcela dostačující. Dá se využít i na komerční účely a stojí přibližně 6.000 kč. I Illustrator a Corel mají bezplatnou alternativu - je jím program Inkscape.

4) grafický tablet a pero. Grafické tablety jsou tabulky, které připojíte k počítači a na které kreslíte speciálním grafickým perem. Tím v programu simulujete kresbu tužkou nebo štětcem.

Za začátku, kdy budete jednotlivé funkce programů jen oťukávat a seznamovat se s nimi, si vystačíte i s myší. Někteří grafici, kteří pracují ve vektorových programech, se dokonce obejdou zcela bez tabletu. Jde to, ale popravdě - myslím, že si tím můžete zadělat na karpály nebo jiné vleklé zdravotní potíže.

Nejprodávanější grafické tablety jsou asi ty od značky Wacom. Pohybují se v širokých cenových relacích. Nejdražší tablety Wacom Cintiq už fungují tak, že kresba vzniká přímo pod rukou na tabletu a nikoliv na monitoru počítače. V podstatě na něm kreslíte jako na papír, ale cena za tento luxus se už pohybuje hodně vysoko. Kvalitní (a dražší) vybavení vám určitě zajistí větší pohodlí, ale samo o sobě vám dobrý obrázek nevykouzlí. Že se i s levným tabletem dají vytvořit nádherná díla dokazuje například Khalia Art, která maluje úžasně realistické věci jen s využitím levného tabletu Wacom One Medium.

Jak přesně je tedy vytvořen obrázek u tohoto příspěvku?

Konturu jsem nakreslila na papír černým centropenem. Naskenovala obrázek na svém stolním skeneru Epson V370

(na skenování čb předloh by vám ale stačil i levnější model). V Gimpu jsem obrázku zvýšila kontrast, trochu ho "vyčistila" a poté vybarvila pomocí tabletu Wacom One M

Takže jak vidíte, ke kreslení podobných obrázků opravdu není potřeba příliš velká investice.

(Mimochodem - můj pracovní stůl vypadá skoro přesně takto . Jsem hodně chaotický člověk, což můj pořádkumilovný muž někdy asi těžce nese. V tomto směru u nás genderové stereotypy rozhodně neplatí ).

Desktopovému vybavení v poslední době významně konkuruje iPad Pro se zajímavou aplikací Procreate. Ta je velmi intuitivní a dobře simuluje klasické analogové techniky. Určitě se v ní začátečníkovi bude pracovat mnohem lépe než například ve Photoshopu. Významné plus je i to, že s iPadem můžete pracovat kdekoliv. V kavárně, na zahradě pod stromem, ve vlaku... Jako nevýhodu vnímám to, že kreslíte na poměrně malé ploše. Samozřejmě můžete všechno zoomovat, ale pokud je člověk zvyklý na velkorysé formáty, bude s tím mít (alespoň ze začátku) nejspíš problém. Ovšem cena za tuto "hračku" není zanedbatelná. Samotná aplikace nestojí téměř nic, ale iPad Pro a stylus (digitální pero, kterým kreslíte) vás dohromady přijdou nejméně na 25.000 kč. Nicméně přikládám odkaz na video, které vás s programem Procreate docela dobře seznámí:

https://www.youtube.com/watch?v=9YuqNLz5AUs

Jedna věc je disponovat vybavením, druhá pak naučit se ho používat. Ideální případ je, když máte ve svém okolí někoho, kdo by vás zasvětil a pomohl vám v začátcích. Takový člověk je k nezaplacení. Pokud ale nikoho takového neznáte, nezbývá, než se spolehnout na různé příručky, tutoriály nebo výuková videa. A pak zkoušet, zkoušet a zkoušet. Na youtube najdete různých instruktážních videí spoustu, stačí zadat do vyhledávání tutorial (gimp, photoshop, Corel...). Pokud ovládáte alespoň trochu angličtinu, máte v tomto směru výhodu (obvykle ale stačí alespoň základy, většinou tato videa bývají dost názorná). Ještě lepší je ale zaplatit si nějaký on-line výtvarný kurz, například na www.domestika.org nebo www.drawplanet.cz. V nich vás "vyučující" krok po kroku kurzem provedou a zpracujete s nimi nějaký modelový úkol.

Existují také různé specializované facebookové skupiny zaměřené na jednotlivé grafické programy, do kterých se můžete přihlásit, a když si nevíte rady, zkusit se zeptat tam.

 

No a na závěr malé povzbuzení.

Věřte: když jsem obavy z technologií překonala já (na počátku téměř počítačový analfabet), překonáte je i vy. Je to jen otázka vůle. Nejtěžší je vždycky začít. Je to podobné jako kondiční běhání. Poprvé uběhnete jen kousek. Budete hotoví, budete to nenávidět, budete tvrdit "Už nikdy víc!". Ale když se nevzdáte, pokaždé bude ta vzdálenost, kterou uběhnete, o malý kousek delší - a váš pocit o velký kus lepší! Časem možná zjistíte, že vás to vlastně strašně baví a že vám to dává tak moc, že už bez toho nemůžete být. No a nakonec třeba zvládnete i maraton.

Člověk se učí celý život, je jedno, kolik toho umí. Sama neustále narážím na nějaké obtíže, nechápu, jak některé věci fungují, nejde mi to, nevím, jak na to, jsem chvílemi frustrovaná z toho všeho, co se ještě potřebuju naučit. Ale snažím se brát tyto překážky jako motor, který mě posouvá dál a nutí mě učit se stále nové věci. Chuť rozmlátit počítač mívám sice pořád, ale už ne tak často . A uspokojení z toho, když problém zvládnu vyřešit, je k nezaplacení.

Pokud jste dočetli až sem, gratuluju, vůle vám evidentně nechybí . A doufám, že alespoň někomu z vás tento příspěvek pomůže.

Hodně štěstí!